Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2008

Γιατί η Ιστορία επαναλαμβάνεται.....

«Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία»

Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ.)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η σκληρή αλήθεια είναι πως η ανθρώπινη φύση είναι απαγορευτική για την ύπαρξη δημοκρατίας. Η φάρμα των ζώων τα λέει όλα. Όποιο ζωάκι κι αν ανέβει πάνω, με όποιες προθέσεις (τις αγνότερες, το δέχομαι) κι αν το κάνει, μετά από λίγο θα αρχίσει να αισθάνεται πιο ίσο απ' τα υπόλοιπα και να πιστεύει πως δικαιούται περισσότερα. Και αναφέρομαι, όχι μόνον στην πολιτική εξουσία, αλλά σε κάθε μορφή της... Ο δεσπότης πιστεύει ότι δικαιούται BMW και βίλα, ο Καθηγητής ότι έχει το αλάθητο και μοναδική πρόσβαση στο 10, κτλ...

Η μοναδική ίσως σωτηρία είναι να μένει κάθε ζωάκι πολύ, μα πάρα πολύ λίγο στην εξουσία, για να μην προλαβαίνει να αισθανθεί πολύ ανώτερο!!

Ή να έχουμε μια δημοκρατία, όπως η original -χρυσού αιώνα- εκδοχή, με τους Αθηναίους πολίτες να υπηρετούν τη δημοκρατία τους(ενώ οι δούλοι φροντίζουν τις μικρές ασήμαντες λεπτομέρειες της καθημερινότητας) και να να αποφασίζουν δημοκρατικά πως θα χρησιμοποιήσουν τα χρήματα απ' το συμμαχικό της Δήλου για τον Παρθενώνα και τα λοιπά αριστουργήματα που θα δοξάζουν την πόλη τους!!

Τα υπόλοιπα είναι για ν' αγαπιόμαστε..